Gastronómia – zážitok, umenie, či len spôsob ako naplniť svoj žalúdok?

21.12.2017

Jedlo dokáže byť zážitok. Opantať sa môžu nielen vaše chuťové poháriky, ale ak sa k výbornému jedlu pridá nádherné prostredie, ktoré je pastvou pre oči, cítite sa príjemne a vynikajúce pokrmy si vychutnáte o to viac. Skutočná gastronómia teda nie je len o tom, že sa jedlo rýchlo uvarí a rýchlo skonzumuje - je to aj o zážitkoch a spoznávaní...

Zážitková gastronómia nám dáva možnosť spoznávať svet. Cez jedlo dokážeme objaviť nové chute, nové krajiny, priblížiť sa tak iným kultúram a pochopiť ich život. Nestalo sa vám, že keď ste na cestách, prvá z vecí, ktorú si poviete je: "Určite ochutnám ich typické jedlo!" Pretože presne tak to je. Mali by sme skúšať nové chute, sledovať ako sa jedlo pripravuje, nebáť sa vyskúšať typický street food danej krajiny. Priblížiť sa tak miestnym ľuďom cez ich tradičné chute, oceniť ich kultúru.

Nie je umením chodiť po drahých reštauráciách, nalievať sa drahým vínom. Umením je okúsiť niečo, čo nikto vo vašom okolí ešte neskúsil. Popísať priateľom, aké to bolo. A potom pri spoločných návštevách im nemusíte ukazovať len fotografie z pláže, či nosiť magnetky do zbierky. Môžete im vyrozprávať svoje nové zážitky - áno, s jedlom...

Gastronómia je jeden krásny samostatný svet a pokiaľ jedlo neberiete len ako nástroj prežitia, či obživy, objavíte jej osobité čaro. A obohatíte svoje vnútro, naučíte sa mnoho nového.

Dôkladne si vyberajte, čo dáte do úst

Venujte svoj čas a peniaze kvalitnej gastronómii. V opačnom prípade riskujete svoje zdravie a to, že vám bude zle. Sledujte z akých surovín sa váš pokrm pripravuje. Pri street foode máte výhodu, že sa jedlo pripravuje pred vašimi očami. Môžete tak posúdiť, či jedlo skonzumujete.

Pri fast foodoch väčšinou jedlo pripravujú mimo váš zrak. Je to navyše nezdravý spôsob ako naplniť naše hladné žalúdky. Je to rýchlo pripravené jedlo, ktorého zloženie nepoznáme. Cítime sa po ňom ťažkí a unavení, no za chvíľu sme opäť hladní. Je to vysoko neefektívny spôsob stravovania, navyše aj veľmi nezdravý.

Prostredie nám dotvára harmóniu chuti a pôžitku

Ak sa vám predošlé tipy zdajú divoké a nekultúrne, či skôr uprednostňujete posedenie si v útulnej reštaurácii, nasledujúce riadky sú pre vás. Sú ľudia, ktorí sa v reštauráciách stravujú pravidelne. Niektorí však patríme k tým, ktorí si tento spôsob vyberajú sporadicky.

Väčšinou si jedlo v reštauračných zariadeniach vyberáme z dôvodu špeciálnej príležitosti - ako svadba, rodinná oslava narodenín, výročie, či utužujeme náš vzťah romantickou večerou s našou láskou - berieme návštevu reštaurácie ako jednu z možností oslavy špeciálnej udalosti. Dobré jedlo si vychutnáme v dobrej spoločnosti, s rodinou, so svojou/im partnerom alebo s priateľmi. Môžeme si zvoliť slávnostný obed, či večeru.

Táto atmosféra je väčšinou podtrhnutá dobrou hudbou, ktorá hrá v pozadí. Nesmie však byť rušivá, či príliš hlasná. Nikdy sa nebojte poprosiť personál o zhovievavosť. Nič nie je horšie ako vychutnávať si dobré a drahé jedlo sprevádzané hlasnou hudbou, ktorá nám navyše nesedí.

K dobrému jedlu patrí kvalitné pitie

Vy sami viete najlepšie, čo sa vám k pokrmom pije najlepšie. Všeobecne známe fakty ako biele víno k hydine, či rybám alebo červené víno k tmavému mäsu a divine istotne ovládate. Je to však na vás, na vašich individuálnych chutiach. Niekto si dá rád k jedlu čistú vodu, iný pollitrové pivo. Niekto preferuje nealko nápoje, niekto si dá ako aperitív 40% alkoholický nápoj. Nechajte sa viesť vašimi chuťami, vašimi preferenciami.

Ak sa nevyznáte vôbec a nechcete si kaziť chute alebo si neviete vybrať, opýtajte sa vždy čašníka. Správny čašník by mal ovládať aj základy someliérstva, mal by mať prehľad o ponúkaných nápojoch a vínach. Pýtajte sa, učte sa a uvidíte, že pokrm, ktorý príde na vás stôl získa razom úplne nového ducha. A vy sa budete čudovať, ako výborne sa jednotlivé chute dopĺňajú.

Oceňte nie len jedlo, ale aj personál

To, že vám jedlo v reštaurácii, vo fast foode alebo v street food stánku chutilo, dajte vždy patrične najavo. Je jedno, ktorý druh stravovania si vyberiete, aké pokrmy vám sedia viac, či ako rýchlo ste jedlo skonzumovali. Pochváľte zaň ľudí, ktorí za jedlom stáli. Od kuchára, až po čašníka. Budete spokojní nielen vy, ale aj personál, ktorí vie, že svoju prácu robí dobre.

Pochváliť môžete slovne, aj finančne, je to už na vás. Nič z toho nie je povinnosťou, no nezabudnite, že ak zjete chutné a dobré jedlo. Cítite sa skvelo. A skvelý pocit vám nevytvorilo len samotné jedlo, no sú za ním osobnosti. Ľudia, ktorých to stálo snahu, čas, drinu, fantáziu, rýchlosť a dali do toho kus svojej duše. Nie nadarmo sa hovorí, že aj gastronómia je jedným z druhov umenia. Preto, chváľte týchto umelcov tak, ako ich chválite v galérii, v divadle, či na koncertoch.